Як отримати електронний сертифікат вакцинації європейського зразка?

Як отримати електронний сертифікат вакцинації європейського зразка?

Як повідомляє «Перша Віза», Польща продовжує карантинні обмеження до 31 жовтня, щоправда, з новими змінами. Про це Рада Міністрів зазначила в урядовому розпорядженні щодо запобігання пандемії. Постанова набирає чинності з дня його опублікування від 30 вересня. Тепер трудові мігранти вакцинувавшись в Україні зможуть у Польщі отримати паспорт вакцинації європейського зразка в електронному форматі. Такий документ надається, якщо щеплення проти COVID-19 зроблено препаратами: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson.

Після отримання в Україні оригіналу свідоцтва про вакцинацію проти COVID-19, особа має перекласти сертифікат на польську мову присяжним перекладачем. У пункті щеплення в Польщі надати ці документи. Також треба підписати декларацію, яка містить згоду на обробку особистих даних, пов’язані з видачею цифрового сертифіката. Після пройдених етапів Вам видають паспорт вакцинації зразка Європейського Союзу. Паперовий український сертифікат дійсний у межах Євросоюзу, але електронна “Дія” визнається не усіма. Тому цифровий документ ЄС має більші привілеї. Перевірити інформацію про візу, дозволи та обмеження в умовах пандемії можна на сайті з інтерактивною мапою.

Також, варто зазначити, що повна вакцинація позбавляє українських мігрантів від примусової обсервації. На заводах, виробництвах, складах, підвищений ризик заразитися на COVID-19. Це може призвести до закриття підприємств, тому можуть вимагати від працівника зробити щеплення. В Польщі українці мають право вакцинуватися на тих умовах, що і поляки - безкоштовно. Якщо в іноземця є PESEL (ідентифікаційний код), їм приходить електронне направлення на щеплення. Якщо його немає, то треба взяти направлення у лікаря на підставі закордонного паспорта.

За даними Worldometer у Польщі станом на 8 жовтня - 1 895  нових випадків захворювання. За весь час пандемії захворіло - 2 918 863 осіб, одужало - 2 666 589, летальних випадків - 75 834.