Сейм відхилив законопроєкт стосовно проведення ПЛР-тестів на роботі та виплату компенсації через зараження

Сейм відхилив законопроєкт стосовно проведення ПЛР-тестів на роботі та виплату компенсації через зараження

Сейм оприлюднив законопроєкт PiS про спеціальні рішення щодо захисту життя та здоров'я громадян у період пандемії. Він передбачав виплату коштів працівникам, які заразилися на COVID-19 на роботі від колег, які не здали тест на коронавірус. Однак, Сейм відхилив законопроєкт через недоречність та сумнівність щодо результативності. Вважають недоцільним вимагати штраф через зараження робітників, оскільки вірус може передатися і позаробочий час. Про це повідомляє інформаційно-аналітичний центр «Перша Віза».

Закон передбачав, що працівник матиме право на безкоштовне тестування на COVID-19 раз на тиждень. Кількість може змінюватись в залежно від епідемічної ситуації. Роботодавець не частіше ніж раз на тиждень мав  вимагати від працівника надання негативного результату діагностичного тесту.

Згадно проєкту, працівник, у якого підтвердили позитивний результат на COVID-19 міг подати заяву роботодавцю. У заяві працівник, який заразився, повинен був вказати обставини, що обґрунтовують зараження на робочому місці, а також вказати осіб, з якими він контактував. Компенсація повинна була бути еквівалентною 5-кратній мінімальній винагороді  за роботу. 

Сейм відхилив законопроєкт 253 голосами із 442 депутатів. Проти відхилення законопроекту виступили 152 депутати, утрималися під час голосування 37 депутатів.