Суд ЄС зобов'язав Польщу виплачувати 1 млн євро щодня

Суд ЄС зобов'язав Польщу виплачувати 1 млн євро щодня

27 жовтня Суд Європейського Союзу засудив Польщу сплачувати 1 млн євро щоденно. Про це пише аналітично-інформаційний центр компанії «Перша Віза».


Це штраф за те, що Польща не призупинила діяльність Дисциплінарної палати Верховного Суду. Ще 14 липня Суд ЄС постановив припинення діяльності палати ВС Польщі. Для виконання рішення встановили дедлайн до середини серпня. Влада Польщі не відреагувала на постанову, тому Євросоюз призначив немалий штраф. Європейський союз вважає, що діяльність Дисциплінарній палати не відповідає законам ЄС. Уряд створив палату ще у 2018 році межах реформи польської судової системи. За яким вона має право звільняти суддів та прокурорів. Членів дисциплінарної палати призначає президент Польщі. Критики мають сумніви щодо інституції, бо вона може чинити тиск на суддів. Європейський Суд вважає, що Дисциплінарна палата може користуватися своїм становищем, щоб звільняти суддів, прокурорів за критику влади або неугодні владі рішення.

До слова, між Польщею та ЄС тривають гострі сутички. Так нещодавно Конституційний трибунал Республіки Польщі визнав недійсним верховенство Конституції ЄС над Конституційними правами Польщі. Хоч саме пріоритетність прав ЄС над національними правами будь-якої країни є основним критерієм вступу до Європейського Союзу.

Детальніше про це читай у матеріалі «ЄС погрожує виключити Польщу із союзу».

Саме тому, уряд Польщі вважає свої закони важливими за права ЄС. І зобов’язання сплачувати 1 млн євро щоденно розцінюють як шантаж.

Саме так відреагував Заступник міністра юстиції Польщі Себастіан Калета. На своїй сторінці в Twitter він написав, — «Суд ЄС повністю нехтує та ігнорує польську конституцію та рішення Конституційного трибуналу. Це наступний етап операції з відриву від впливу Польщі на систему нашої держави, це узурпація і шантаж».


Міністр юстиції Польщі Збігнєв Жиобро на пресконференції заявив, що член Європейського Союзу не повинен платити жодного із загальної суми щоденних штрафів. Збігнєв Жиобро назвав заборони Європейського суду беззаконними.

Натомість прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, під час дебатів у Європарламенті, що уряд розробить компроміс, але сказав, що на це знадобляться місяці, а також наголосив, що її місце займе інший орган інституції.

Поки цього не було впровадженню Польща за рішенням ЄС повинна сплачувати щоденно штраф у 1 млн євро рахуючи від дня надання судової постанови - 14 липня.