Рекордна інфляція в Польщі. Що пропонує уряд, які прогнози експертів з працевлаштування?

Рекордна інфляція в Польщі. Що пропонує уряд, які прогнози експертів з працевлаштування?

У 2021 році Польща фіксує рекордні показники зростання інфляції за останні 20 років. Про це інформує аналітичний відділ компанії «Перша Віза». Показники впливають на ріст цін на паливо, енергоносії, продукти харчування та безалкогольні напої.

Найвища інфляція за останні 20 років

У листопаді ціни на споживчі товари та послуги зросли на 7,7 % (індекс цін 107,7), порівнюючи із попереднім місяцем – на 1,0 %, тобто у жовтні інфляція становила 6,8 %. Такі дані надало Головне управління статистики Польщі (GUS).


  Фрагмент оцінки індексу цін на товари та послуги 30 листопада 2021 року

Щоб порівняти, наведемо приклад різниці показників інфляції останніх років:

  • у грудні 2000 року – 8,5 %. Останній найвищий показник до цього року;
  • у липні 2021 році – 5 %;
  • у листопаді – 7,7 %.

Раніше, за попередні 20 років, річна динаміка в Польщі жодного разу не перевищувала п'ятивідсотковий бар'єр. Індекс інфляції показує, наскільки зросли ціни за певний період. Наприклад, якщо інфляція становить 3 %, це означає, що за набір товарів, який рік тому коштував 100 злотих, сьогодні буде 103 злотих.


Джерело: GUS

Ми можемо спостерігати різницю інфляції за останні роки 21 століття. На основі даних GUS можна підрахувати середній показник інфляції в Польщі з 2001 по 2020 рік – це 2.5 %. Для України високий показник інфляції вважається за стабільність, в Польщі такий же показник є критичним. Для більшості розвинених країн під ціновою стабільністю вважать інфляцію на рівні від 1 до 3 %. Для країн, що розвиваються постійний показник інфляції від 4 до 8%. Національний банк України запевняє, що в вересні-жовтні інфляція почне сповільнюватися і наприкінці 2021 року становитиме 9,6 %, а у 2022 році повинна знизитися до 5 %.

У будь-якому випадку, висока інфляція спричиняє значний ріст цін, що впливає на економіку країни та фінансовий стан громадян. Причиною інфляції в Польщі став різкий ріст цін на паливо та енергоносії. GUS оприлюднило останні дані про темпи зростання цін у листопаді. За рік ціни на паливо зросли на 36 %, енергоносії на 13 %, продукти харчування на 6 %.



Ціни на споживчі товари та послуги


Індекси цін на споживчі товари та послуги за воєводствами

Антиінфляційний щит

Для зменшення показників інфляції польський уряд, з початку 2022 року запровадив урядову програму "антиінфляційний щит". Він повинен знизити податки на паливо та енергію, а також передбачені компенсації домогосподарствам. Програма "антиінфляційний щит":

  • зниження ПДВ на природний газ з 23 % до 8 % з січня по березень 2022 року;
  • зниження ПДВ на електроенергію з 23 % до 5 % з січня по березень 2022 року;
  • для домогосподарств акциз на електроенергію буде знижено з 5 зл. за МВт до 0 зл.;
  • зниження податку на паливо з 20 грудня до мінімального рівня, дозволеного ЄС.

Компенсація для домогосподарств повинна згладити втрати від інфляції. Уряд у 2022 році планує виплатити кошти для 6,8 мільйонів домогосподарств.



Антиінфляційний щит

Чи вплине інфляція на трудових мігрантів?

Загалом Польща нині є найбільшим реципієнтом українських трудових мігрантів у ЄС. Через попит на працівників, високу заробітну плату, стабільну економіку країни, українці масово працевлаштовуються за кордон. Економічний чинник напряму залежить від доходу заробітчан. Експерт з працевлаштування, генеральний директор компанії «Перша Віза» Руслана Бровчук говорить, що на заробітну плату і стабільність може вплинути епідемічна ситуація.

«На ріст інфляції в Польщі може вплинути пандемія COVID-19. Якраз зараз в країні високий показник заражень та посилені карантинні обмеження. Звісно, це може вплинути на економіку Польщі. Однак, пропорція заробітних плат та ціни на послуги не суттєва. Якщо аналізувати заробітну плату в Польщі, вона збільшується навіть більше, ніж ціни в магазинах. У наступному році мінімальна заробітна плата становитиме 3010 зл. брутто. В країні достатньо бюджетних коштів, щоб зрівняти показник інфляції до стабільності та заподіяти можливій кризі», – зазначила експертка.

Руслана Бровчук зазначила, що в Польщі, навпаки, бракує кількості працівників на заводах та виробництвах, і саме українців хочуть бачити на цих вакансіях. Саме тому, для заохочення, збільшують ставку за годину та преміальні. На підприємства інфляція суттєво не впливає.