Польща займає третє місце по безробіттю

Польща займає третє місце по безробіттю

Польща для українців відома як країна, куди можна поїхати на заробітки. Іноземці становлять невід'ємну частину польського ринку праці. Загальна кількість трудових мігрантів з України майже 1,5 млн, з них понад 300 тисяч українців мають дійсну посвідку на проживання. За даними агентства «Перша Віза», в Польщі відбувається дефіцит робітників. Попри це країна знаходиться на третьому місці, серед країн ЄС, з найнижчим рівнем безробіття, показник складає 3 %. А дані GUS Польщі вказують 5,4% безробіття. На першому та другому місці — Чехія (2,2%) та Нідерланди (2,7%).

«Це означає, що кількість робочих вакансій перевищує кількість працездатних осіб в Польщі. Тому заробітчани зацікавлені працювати на підприємствах, де є дефіцит кадрів. А країна зацікавлена у таких робітниках, тому влада спрощує легалізацію іноземців», — зазначає експертка з працевлаштування Руслана Бровчук.

Брак кадрів відбувається у промислових галузях та складах, сферах обслуговування, не вистачає столярів та будівельників. Ця проблема пов’язана із постійними карантинними обмеженнями та змінами робітників.

У всіх країнах Євросоюзу рівень безробіття знизився до 6,5%. В Україні у першому кварталі 2021 року рівень безробіття становив 10,5%, в кінці року він знизився до 9,7%.

«У 2021 році в Польщі був найвищий рівень пропозицій вакансій за три останні роки. Ситуація до пандемії відрізнялась, не було такого великого запиту від роботодавців та звернень на працевлаштування від кандидатів. Загальна кількість вільних робочих місць в Польщі складає понад 1,3 мільйони вакансій», — говорить експерт компанії «Перша Віза» Руслана Бровчук.