Новини тижня

Новини тижня

Польща заявила, що поляки в Україні зазнають дискримінації

Польща заявила про "дискримінацію" поляків в Україні, таке ствердження висловив заступник міністра МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сенка. На парламентській комісії зі зв'язків із поляками за кордоном зазначив, що "становище поляків в Україні змінюється в гірший бік".

«Не буде перебільшенням сказати, що поляки в Україні зазнають дискримінації з погляду свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова», - сказав Шинковський вель Сенк.

Речника МЗС України Олега Ніколенка прокоментував обвинувачення. Він вважає це твердження щонайменше некоректним, вводить в оману польське та українське суспільства. Також речник здивований, що ця заява була проголошена після успішного засідання у Варшаві консультаційної комісії з питань задоволення освітніх потреб представників української меншини в Польщі й польської меншини в Україні.

Розвиток освіти польської національної меншини в Україні.


Українця у Польщі не могли зупинити 5 поліцейських автівок

Водій, який є громадянином України втікав від польських поліцейських. Автомобіль їхав підозріло, тому поліцейські вирішили його зупинити, через підозру в алкогольному сп'янінні. Натомість водій почав тікати. За ним вели погоню 5 патрульних машин, зупинили правопорушника лише через 8 міст. Чоловік їхав на "Мерседесі", він двічі протаранив авто поліції та був у нетверезому стані. Громадянину України загрожує ув'язнення.


У Польщі зробити щеплення можна біля кладовища

Напередодні Дня всіх святих біля польських кладовищ встановили мобільні пункти вакцинації від COVID-19. Вони призначені для тих, хто ще не вакцинований або планує отримати третю дозу. Вакцинуватися можна препаратами Johnson & Johnson та Pfizer. Також не потрібно чекати черги та попередньо записуватись. У Підкарпатському воєводстві пункти вакцинації були встановленні в 10 містах.


У Польщі за нелегальне працевлаштування каратимуть роботодавців

Польський уряд планує внести зміни до законодавства, за яким відповідати за нелегальне працевлаштування буде виключно роботодавець. Нову постанову можуть запровадити вже з початку наступного року. Так уряд Польщі планує боротися з нелегальним працевлаштуванням, щоб кожен працівник не боявся повідомити про порушення законодавства з боку керівництва. Робітнику не доведеться, платити штраф за заробітну плату у «конверті», як це відбувається зараз.

Відновлюють авіарейс Варшава - Харків

Польська авіакомпанія LOT відновить регулярні рейси з Варшави до Харкова. Перше перевезення відбудеться 10 грудня. На тиждень частота польотів змінюватиметься від трьох до чотирьох рейсів. Розклад: Варшава (22:50) — Харків (01:55), Харків (05:15) — Варшави (06:20).


Роботодавці можуть перевіряти сертифікат вакцинації

Уряд Польщі хоче розглянути законопроєкт, який дозволить роботодавцю перевірити, чи вакцинований працівник. На це наголосив міністр охорони здоров'я Адам Недзельський. Також він зауважив, що цей законопроєкт є суперечливим. Він пояснив, що проєкт передбачає можливість реорганізації роботи, але «отримати відпустку без збереження заробітної плати працівнику категорично неможливо через те, що він не вакцинований».

Водії-іноземці повинні отримати новий документ кваліфікації

Уряд Польщі вів зміни, за яким водії-іноземці комерційного транспорту повинні пройти навчання та отримання документів про професійну кваліфікацію. Це кваліфікаційна карта водія, її видаватимуть старости або міські голови з повітськими правами. Документ дає право здійснювати перевезення водіям, які не проживають на території Польщі. Тоді вони можуть отримати посвідчення з кодом №95. Аби отримати таку картку, водію необхідно самостійно подати заяву до відповідних органів.

Краківська поліція посилила перевірку масочного режиму

У зв’язку зі зростанням щоденної кількості коронавірусних інфекцій, поліцейські обов’язково відреагують на людей, які не носять маски. Контроль буде посилено в закладах, де діє вимога прикривати рот і ніс, повідомила поліція Кракова. Хто нехтував застереженнями, поліція буде виписувати штраф від 20 до 500 злотих.