5 грудня: підсумок тижня

5 грудня: підсумок тижня

Українець в Польщі ховався від поліції під диваном

Поліська поліція затримала громадянина України, якого підозрюють у скоєнні крадіжки в ресторані. У одному із ресторанів Варшави відвідувач звернувся до поліцейських через зникнення гаманця. Серед підозрюваних був 26-річний українець, який працює кур’єром в Glovo, у приблизний час він забирав замовлення. Поліція відправилась за його місцем проживання, двері ніхто не відкривав. Натомість рятувальники вибили двері, бо поліція підозрювала, що у квартирі хтось перебував. Поліцейські виявили українця, який ховався у ліжку-дивані. Громадянину України оголосили підозру у скоєнні крадіжки.


Українець в Польщі збив пішохода на смерть

Водій вантажного авто 29 листопада спричинив серйозну аварію. Подія відбулася у польському місті Кам’янське, за кермом транспорту був громадянин України. Водій повертав ліворуч з вулиці Гловацького в бік Пьотркова Трибунальського. у цей час 61-річний поляк переходив дорогу на пішохідному переході на вулиці Гловацького. У наслідок чого, водій не замітив пішохода та зачепив його. Від сильних травм чоловік помер.

20-річний українець за кермом отримав «джекпот» покарань

Польська поліція затримала українця водія Форд через порушення кількох пунктів правил дорожнього руху у місті Пясечно Мазовецького воєводства. Він перевищив допустиму швидкість руху, їхав 112 км/год у максимально дозволеному 50 км/год. Після затримання машини правоохоронними органами, виявилось, що у салоні перебувало 6 пасажирів. В результаті українця позбавили водійських прав та оштрафували на 1200 злотих.

9 тисяч спроб нелегального перетину кордону мігрантами

Польща за листопад зафіксувала близько 9 тисяч спроб незаконного перетину кордону мігрантами з боку Білорусі. Прикордонна служба Польщі зафіксувала у жовтні - 17 500 нелегальних випадків перетину, у вересні - 7700 тисяч, а в серпні - 3500.

Естонія відправила військових на польський кордон

1 грудня Естонський військовий контингент відправили для захисту польських кордонів у боротьбі з нелегальною міграцією з Білорусі. Штат нараховує 70 осіб: інженери, розвідники та військові кореспонденти. Військовослужбовці будуть займатися лагодженням прикордонної інфраструктури.


В Польщі антирекорд заражень на COVID-19

30 листопада в Польщі зафіксували найбільшу кількість захворювань за смертей за день від COVID-19. Зафіксовано 29 064 хворих на коронавірус та 570 смертей. Це рекордний показник за останній спалах пандемії. Від початку пандемії у країні зареєстрували понад 3,5 млн хворих на COVID-19. Померло більше ніж 84,1 тис. осіб.

За побічні ефекти від вакцинації в Польщі будуть виплачувати компенсацію

В Польщі планують створити Фонд захисту вакцинованих від коронавірусу. Він буде допомоги людям, у яких виявлено побічну реакцію на вакцинацію проти COVID-19. Звичайні симптоми після щеплення: підвищення температури, озноб, болі у місці ін'єкції чи відчуття втоми, вони тривають декілька днів. Однак, якщо людина відчуває тяжкий перебіг вакцинації, їй можуть сплатити грошову компенсацію. Сума допомоги буде залежати від тривалості госпіталізації. Мінімальна становить 10 тисяч злотих, максимальна 100 тисяч злотих. Пропозицію направлять на розгляд Сенату.

Польща з грудня планує вакцинувати дітей від 5 років

З 13 грудня Польща планує проводити щеплення дітям віком 5-11 років. Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) рекомендувало дозволити використання вакцини від коронавірусу Comirnaty від компаній BioNTech-Pfizer для дітей віком 5-11 років.

«Ми плануємо, що до цього часу з’явиться вакцина, яка призначена для цієї вікової групи», – повідомив у Сеймі Польщі заступник глави МОЗ Вальдемар Краска.

У грудні у варшавському метро знову з'являться різдвяні потяги

З 2 грудня у Варшаві буде їздити святковий вагон метро. Оздоблені вагони метро вже стали традицією починаючи з 2017 року. Святкові потяги ходитимуть за звичайним розкладом і зустріти їх можна буде на обох гілках метро M1 та M2 – до 6 січня. Цього року вагони будуть прикрашені у синьому та червоному кольорах.


З України будуть їздити два додаткових потяги до Польщі

З наступного тижня з України в Польщу запускають два додаткових потяги які прямуватимуть з Одеси та Львова до польського міста Перемишль.

Поїзд №36/35 Одеса — Перемишль курсуватиме щоденно з 11 грудня і відправлятиметься з Одеси о 18:22, прибуваючи до кінцевої станції о 09:02. З Перемишля поїзд відправлятиметься о 18:59 і прибуватиме до Одеси о 10:54.

Поїзд №89/90 відправлятиметься з 12 грудня зі Львова о 16:20 і до Перемишля прибуватиме о 18:19. З Перемишля поїзд відправлятиметься о 10:18 і прибуватиме до Львова о 13:45.