23 січня: підсумки тижня

23 січня: підсумки тижня

Закон про іноземців вступає в дію

Зміни до закону про іноземців в Польщі, який має важливе значення для іноземців, опублікували в журнал законів. Президент Польщі підписав закон 4 січня, після його публікації, закон почне діяти з 28 січня 2022 року. Новий закон повинен спростити легалізацію перебування іноземців в Польщі. Першочергово стане легше отримати карту побиту. Запроваджують новий вид дозволу для робітників — термін дії 24 місяці. При зміні роботодавця іноземець не змінюватиме сам пластик, але змушений змінити саме рішення про перебування. Іноземцю не потрібно мати постійне місце проживання в Польщі. Він повинен отримувати мінімальну заробітну плату — 3010 злотих брутто. Незалежно від виду договору, на підставі якого працевлаштований, та кількості відпрацьованого часу. Доносити документи до заяв на карти побиту на вимогу воєводи можна буде в терміні не коротшим за 14 днів. Децизія про видачі карти побиту має видаватися протягом 60 днів, з моменту подання всіх документів.

Детальніше, — «Важливі Зміни 2022. Польща»

Подання декларації PIT у 2022 році

З 15 лютого починається подання щорічного звіту про доходи в PIT. Декларації за 2021 рік, PIT-37, PIT-38, PIT-36 будуть приймати із середини наступного місяця. Відшкодування PIT має сплатити протягом 45 днів з моменту подання документів в електронному вигляді. Декларацію можна буде редагувати та доповнювати. Якщо подавати паперові документи, то термін очікування на повернення може збільшитися до 3-х місяців. PIT-37 приймається з 15 лютого по 2 травня. Декларацію PIT-38 до 28 лютого.

Шахраї: агенство праці обмануло українців

У місті Слупськ прикордонники перевірили одну із компаній з працевлаштування. Агенція обманювала людей на кошти, клієнтами якої були українці. Прикордонники перевірили 185 іноземців, які працювали на виробництві металевих інструментів. Виявилося, що агенція незаконно застосувала аутсорсинг до 166 осіб. Робітники працювали втричі більше годин, вони виконували нелегальну роботу.

Українець у Польщі повісився на дорожньому знаку

Громадянин України в Польщі закінчив життя самогубством на очах у місцевих жителів. Чоловік повісився на дорожньому знакові. Це стало відомо після розголосу у соціальних мережах. Він виліз на металеву перекладину з дорожнім знаком над дорогою, так вкоротив собі віку. Очевидці викликали поліцію та швидку допомогу, вони констатували смерть.

Нові карантинні обмеження в Польщі

На пресконференції міністр охорони здоров'я Адам Недзелецький та прем’єр-міністр Матеуш Моравецкий оголосили нові зміни. Так, в Польщі скоротили термін дії обсервації до 7 днів, замість 14 днів. Скорочується період карантину після зараження коронавірусом, або якщо контактував з такою особою. Термін карантину після в'їзду до Польщі не з Шенгенської зони все ще становить 14 днів. Також з 27 січня будуть робити безкоштовне тестування на COVID-19 в аптеках. В країні буде збільшено кількість ліжок для хворих на коронавірус до 60 тисяч. Всі особи, старші 60 років, зможуть розраховувати на візит лікаря протягом 48 годин після звернення. У вівторок Рада міністрів позитивно оцінила закон про спеціальні рішення, який стосується ведення бізнесу під час епідемії, це проєкт PiS. Він полягає у тому, що роботодавець буде мати можливість перевіряти ковід-сертифікати у своїх співробітників. Закон має убезпечити умови на робочих містах. Але також на підприємствах будуть проводити безплатні ковід-тести за кошти держави.

У Польщі будуть робити щеплення вакциною Novavax

У Польщі з 21 лютого почнуть вакцинувати людей препаратом Novavax. Технологію щеплення створила американська компанія Novavax. Перша партія налічує 700 тисяч доз. За домовленостями Польщі та ЄС, загальна кількість повинна становити 1 млн 800 тис. доз вакцини. Цей препарат розрахований для осіб старше 18 років. Novavax визнаний ЄС. Це перша вакцина, яка заснована на білковій технології.

Штрафи для велосипедистів

У 2022 році ввели штрафи за порушення правил дорожнього руху велосипедистам. Правила також стосуються неповнолітніх.

Розмір штрафів можуть сягати до 2500 злотих.

Штраф 1500 зл. за:

  • відсутність ліцензії на двоколісний транспорт;
  • керування транспортом у неналежному місці;
  • неповнолітні, які їздять без відповідного дозволу;

Також велосипедист має мати шолом для захисту голови.

Зміни у консульских округах

У Вроцлові відкрилося Генеральне консульство України. Це сприяло змінам у межах округів, їх будуть обслуговувати інші консульства. Генконсульство у Вроцлаві - Великопольське, Любуське, Нижньосілезьке, Опольське воєводства. Генконсульство у Кракові - Малопольське, Сілезьке, Свєнтокшиське воєводства. Консульство у Гданську - Західнопоморське, Поморське, Куявсько-Поморське, Вармінсько-Мазурське воєводства. Консульський відділ у Варшаві - Мазовецьке, Лодзьке воєводства. Генконсульство в Любліні - Люблінське, Підкарпатське, Підляське воєводства